Frans Bauer

Frans Bauer

1981 - 1983
Als achtjarig jochie ontdekt Frans Bauer (Roosendaal, 1973) het telefoonummer van de platenmaatschappij op een plaat van zangeres Stella. Keer op keer belt de kleine Frans het nummer en vraagt om producent Riny Schreijenberg, wiens naam eveneens op de hoes staat. Schreijenberg ziet wel wat in de enthousiasteling, maar vindt hem nog te jong. Later wordt Schreijenberg een van de grote mannen achter Frans Bauer's succes. Frans wacht niet af en brengt zelf een single uit in een oplage van vijfhonderd stuks. Het nu negenjarige zangertje bekostigt de plaat door een zomer lang aardbeien te plukken. Tot zijn vijftiende brengt hij op deze manier elk jaar een single uit, die hij zelf deur aan deur verkoopt. Deze singles zullen later op platenbeurzen tussen de vijftienhonderd en tweeduizend gulden opbrengen

1984 - 1991
Frans Bauer begint met het nemen van zanglessen en treedt regelmatig op in het voorprogramma van bekende Nederlandstalige artiesten. Tijdens een van deze optredens wordt de nog jonge Bauer overvallen door een team van het populaire televisieprogramma All you need is Love en geconfronteerd met een videobrief van twee vrouwelijke fans. Mede dankzij dit televisieoptreden wordt Frans Bauer een nationale beroemdheid.

1992
Bauer brengt zijn debuutalbum Op Weg Naar Het Geluk uit, geproduceerd door Marty Schreijenberg en Emile Hartkamp. De plaat niet verder komt dan positie 67 in de albumlijst, Maar biedt wel een blauwdruk van het concept waarmee hij de komende jaren succes heeft.

1994
Het jaar van de definitieve doorbraak van Frans Bauer. Met zijn single Als Sterren Aan De Hemel Staan bereikt hij voor het eerst de hitlijsten. Het succes van Bauer brengt Hilversum in de war. Veel zenders besluiten Bauer ondanks zijn succes niet te draaien, omdat ze vinden dat 'schlagers' niet in hun programmering thuis horen.

1995
Frans Bauer ontvangt de Zilveren Harp.

1997
De release van het nieuwe album Weil Ich Dich Liebe wordt groots aangepakt en de plaat bereikt binnen een week de gouden status. Frans Bauer gaat bovendien de studio in voor de opname van zijn volgende Nederlandstalige album Wat Ik Je Zeggen Wil. Bauer heeft samen met Marianne Weber groot succes met het liedje De Regenboog. Het feit dat hij door liedjesschrijver Wim Vogels, ten onrechte blijkt later, van plagiaat wordt beschuldigd kan de pret niet drukken. Dit jaar is ook het meest tragische uit zijn loopbaan. Tijdens een verkeersongeval komen twee leden van Bauers begeleidingsband First Show Band om het leven en raken er vier gewond. De band was op weg naar huis na optreden met Frans Bauer. De zanger zegt diverse optredens af.

1998
Dit jaar is een druk en succesvol jaar voor Bauer. In februari verschijnt de hit-single Wat Ik Je Zeggen Wil en het gelijknamige album. Opnieuw een record want deze plaat wordt al in de voornotering platina. Voordat de plaat uitkomt wordt bekend dat Bauer in maart drie concerten geeft in Ahoy. De zanger wordt op het podium terzijde gestaan door gitarist Jacques Verburgt, accordeonist Rolus Karssen, The Stylus Horns en een koor bestaand uit Jolanda van de Wetering, Monique Schreijenberg, Wiesje Westerlaken en Frans van Londen. In totaal bezoeken 32.000 liefhebbers deze concertreeks. Het album Live in Ahoy is het eerste live en het eerste dubbelalbum voor Bauer. En jawel ook deze plaat wordt platina. De televisieregistratie wordt twee keer door de Tros uitgezonden, bekeken door meer dan twee miljoen mensen en krijgt een hoog waarderingscijfer. Zijn nieuwe Duitse album Was Mein Herz Nicht Sagen Kann wordt in september zowel in Nederland als in Duitsland uitgebracht. Bij de platenfirma Koch tekent Frans een contract dat hem ten minste drie miljoen gulden op zal leveren.

1999
De concerten in Ahoy zijn Frans goed bevallen en er volgen vijf nieuwe shows in Rotterdam met wederom een aantal gastartiesten uit binnen en buitenland waaronder Corry Konings en Tatjana. Met voormalige Soundmixshow-winnares Glennis Grace zingt hij een Engelstalige medley uit de West Side Story. In mei van dit jaar komt ook een nieuw album met duetten uit. Tot groot genoegen van de populaire zanger zelf staat op deze plaat een duet met Corry Konings. Het album heet dan ook Frans Bauer & Corry Konings en de nummers zijn wederom afkomstig van het duo De single Diep In Mijn Hart staat na twee weken al op nummer 5 in de Mega Top 100 en in de Nederlandstalige top 20 bereikt de plaat meteen de hoogste positie. Van Frans Bauer & Corry Konings zijn in de voorverkoop al meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Weer een gouden plaat voor Frans Bauer. In navolging van o.a. Lee Towers en Willeke Alberti doet Bauer, samen met Cor Bakker, een concert met de Jostiband. Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud's laat een beeld van de zanger maken. De cd Samen Met Jou is weer een klapper voor Frans Bauer. Het album komt op de eerste plaats binnen in de album top 100. De single De Luchtballon komt echter niet verder dan een 28e positie. Frans Bauer introduceert zijn eigen parfum Samen Met Jou geheten. Er worden ruim 100.000 flesjes van deze parfum verkocht.

2000
Het Duitstalige album Ganz Tief Ins Herz komt uit. Ook verschijnt een speciale moederdag editie van het album Samen Met Jou. Frans neemt lessen Spaans ter voorbereiding op het veroveren van de Spaanse markt. Frans Bauer ontvangt de Quantegy Golden Reel Award voor zijn gouden album Samen Met Jou. De liefdadigheidscheque van duizend gulden schenkt Frans Bauer aan Greenpeace. Bovendien neemt Frans samen met Marianne Weber de single Wat Ik Zou Willen op. De royalty's van Frans en Marianne gaan naar de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Frans gaat met tientallen van zijn grootste fans twee weken op vakantie. Tijdens deze vakantie treedt hij voor de meegereisde fans op, dineert met hen en gaat natuurlijk één voor één met ze op de foto. Tijdens de vakantie komt de zanger ten val en kneust enkele ribben. Desondanks gaan de optredens door. Het tweede duetten album Wat Ik Zou Willen met Marianne Weber verschijnt en bereikt vrijwel meteen de platina status. Van de plaat wordt ook een complete karaoke versie uitgebracht. Ook de royalties van het duetten album gaan naar een goed doel.

2001
Bauer wordt op 1 januari in het TV-programma Staatsloterij Muziekland door het publiek verkozen tot de Zanger Van Het Jaar 2000. Geïnspireerd door het succes van zijn neef brengt J.J. Bauer in de zomer zijn debuutsingle Waar Zou Jij Nu Zijn uit. De DVD Frans Bauer Live In Ahoy 1999 wordt op de markt gebracht. Op 18,19,20 en 21 oktober treedt Frans Bauer weer op in Ahoy'. Het eerste optreden valt samen met het verschijnen van het album Durf Te Dromen. Tegelijkertijd verschijnt het fotoboek Durf Te Dromen: Het Verhaal Van Mijn Leven.

2002
Een registratie van de concerten die Bauer een jaar eerder in Ahoy' heeft gegeven verschijnen in mei op dvd. In oktober verschijnt het album Dicht Bij Jou dat in september wordt voorafgegaan door een single met dubbele A-kant: Eens Schijnt Voor Jou De Zon/Heb Je Even Voor Mij.

2003
Frans Bauer neemt op 19 januari in Heerlen een platinaplaat in ontvangst voor de verkoop van meer dan 80.000 exemplaren van zijn album Dicht Bij Jou. De plaat behaalt met een verkoop van 25.000 exemplaren in België een gouden status. Na Patty Brard en Adam Curry en Patricia Paay is Frans Bauer de vierde bekende Nederlander van wie er een reality soap op de Nederlandse televisie komt. De zanger en zijn gezin laten zich 24 uur per dag filmen. Het resultaat daarvan, een achtdelige serie, wordt in het najaar op RTL4 uitgezonden. In de soap zijn onder meer beelden van zijn vakantie en optredens in Duitsland te zien. Ook komt het tienjarig jubileum van de zanger aan bod, dat wordt gevierd met tien uitverkochte concerten in Ahoy'. Onderdeel van het podium is een bassin van 25 bij 15 meter, gevuld met 300.000 liter water waarin synchroonzwemsters een ballet opvoeren dat doet denken aan Hollywood-films uit de jaren 40. Onder speciale gasten tijdens de optredens zijn Lee Towers en René Froger. De single Heb Je Even Voor Mij belandt op de eerste plaats van de hitparade en wordt Bauers grootste hit tot nu toe.

2004
Frans Bauer ontvangt op 10 februari een Gouden Harp tijdens de uitreiking in 't Spant in Bussum. Tijdens de uitreiking van de Edisons op 23 maart wordt Frans Bauer uitgeroepen tot beste zanger nationaal. Bauer is niet genomineerd voor een TMF Award, maar hij zingt wel als openingsact het Wilhelmus tijdens de uitreiking van deze prijzen op 10 april in Ahoy'. Tijdens de lintjesregen op 29 april wordt Frans Bauer benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. In april is Bauer, samen met onder andere George Baker, een van de attracties tijdens de Grosse Schlagerparade 2004 op de Duitse zender NDR 1. Frans Bauer krijgt de Gulden Vedel uitgereikt voor zijn hit Heb Je Even Voor Mij. De prijs wordt toegekend door de Nederlandse Vereniging van Dansleraren en bestemd voor een Nederlandse artiest of groep waarop tijdens danslessen veel wordt gedanst. In oktober komen zowel het album Daar Heb Je Vrienden Voor als de dvd Live In Ahoy' 2003 binnen op nummer 1. Eind oktober wint de docusoap De Bauers de Gouden Televisier-Ring. Net als in 1999 brengt Frans Bauer in november een eigen geurlijn op de markt. Op 24 en 26 december geeft de volkszanger twee kerstconcerten in het Gelredome te Arnhem. De winnaar van de televisieshow 1000 Sterren Stralen mag tijdens de kerstconcerten optreden. Het team van Bauer (componist Emile Hartkamp, producer Norus Padidar, zanglerares Mieke Werger en manager Peter Haarbrink) zitten in de jury.

2005
Frans Bauer doet op 30 april mee aan Dit Is Een Land Om Lief Te Hebben, een show op het Haagse Malieveld ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Beatrix, in aanwezigheid van de jubilerende koningin. Bauer speelt voor het eerst een rol in een speelfilm. Hij is muziekkabouter Amadeus in het vijfde deel van de populaire Vlaamse kinderfilmserie Kabouter Plop. De première is in december. De tv-serie Slapen Bij Bauer voor de commerciële zender Talpa levert een tijdelijke breuk op met de TROS met wie hij in 2004 een contract tekende voor alle programma's met de zanger in de hoofdrol. Traditiegetrouw verschijnt in oktober een nieuw album. Om Van Te Dromen bereikt de top 3 van de albumlijst.

2006
Begin februari staat de volkszanger vier avonden voor een uitverkocht Sportpaleis te Antwerpen. Bauer zingt daar onder meer samen met speciale gast Belle Perez het duet Volare. Ook de acteurs uit Kabouter Plop maken hun opwachting. Speciaal voor de Belgische markt verschijnt in maart de single 'n Beetje Zonneschijn. Frans Bauer maakt in Oostenrijk opnamen voor het televisieprogramma TROS Muziekfeest In De Sneeuw dat in maart wordt uitgezonden. In oktober verschijnt het album Voor Altijd, wederom een productie van Emile Hartkamp en Norus Padidar. Vanaf november zendt RTL4 de opvolger uit van de realitysoap De Bauers. Onder de titel De Bouwers worden de voorbereidingen gevolgd op de concerten in Ahoy' te Rotterdam waar de zanger in december vijftien maal voor een uitverkochte zaal optreedt. De Ahoy'-concerten worden uitgesteld als eind november bij Bauer tijdens een routinecontrole in het ziekenhuis een poliep op zijn stembanden wordt geconstateerd en de zanger onder het mes moet. De Leipe Bauer Flavour, de eerste single met Frans Bauer als rapper, terzijde gestaan door Ali B en Lange Frans, behaalt volgens de website www.download.nl de tweede plaats in de lijst van meest gedownloade singles van 2006.

2007
Tijdens een persconferentie eind maart maakt Frans Bauer bekend in de zomer van 2008 te gaan trouwen en dat hij volledig hersteld is van de poliep op zijn stembanden. De in december 2006 uitgestelde concertreeks te Ahoy' vindt plaats van 27 april tot en met 12 mei. Op 12 april verschijnt de biografie Frans Bauer, geschreven door Louis Bovée. In het boek vertelt Frans Bauer openhartig over zijn carrière, zijn privé-leven en de relatie met zijn fans.

2008
Het duettenalbum Frans & Marianne van Frans Bauer en Marianne Weber komt in de eerste week binnen op eerste plaats in de Album Top 100 en behaalt de platina status. De cd bevat onder meer de hitsingle Als Ik Met Jou Door De Wolken Zweef. Op 6, 7, 8 en 9 december geeft het duo vijf concerten in Ahoy' Rotterdam.

2009
Vanaf februari is Frans Bauer het gezicht van Bananasplit, het programma met de verborgen camera dat in de jaren tachtig werd gepresenteerd door Ralph Inbar. De eerste twee van de acht afleveringen zijn een groot succes met meer dan 3 miljoen kijkers. De TROS bestelt meteen een nieuwe reeks. Op 18 september, de dag dat de single Geen Woorden uitkomt, gaat in theater Markant te Uden de tournee Live In Concert VIII officieel van start. Frans Bauer krijgt in november, tijdens een optreden in Rotterdam, uit handen van zangeres Patty Brard een gouden plaat voor zijn album Voor Elke Dag.