Marianne Weber

Marianne Weber

Heel mijn leven wil ik zingenover vreugde en verdriet; mensen raken met een mooie melodie ”Uit Heel Mijn Leven Wil Ik zingen" Marianne Weber heeft inmiddels meer dan 1 miljoen albums verkocht; een resultaat waar menig artiest van mag dromen. Niet voor niets wordt Marianne Weber de Koningin van het Levenslied genoemd. Marianne Weber verdient deze eervolle titel dan ook absoluut, zoals ze ook weer laat horen op haar album "Lichtjes In Jouw Ogen". Het is, net als haar vorige album "Hartje van Goud", een zeer gevarieerd album geworden, met dezelfde verscheidenheid aan mooie melodieën en herkenbare teksten over liefde, vreugde en verdriet. Drie emoties die heel dicht bij elkaar liggen en die Marianne Weber perfect weet te verwoorden in haar levensliedjes.

Als klein meisje was Marianne Weber al dol op het Hollandse repertoire. Marianne kocht alle platen van de Zangeres Zonder Naam en keek iedere week naar Op Volle Toeren. Het levenslied zat toen al in Marianne's bloed, maar ze had geen enkele ambitie om zelf op de planken te staan. Daar kwam verandering in nadat ze op een familiefeestje een liedje zong en een buurman haar aanraadde eens wat op band te zetten. Die raad volgde Marianne Weber op, en het bandje kwam via via terecht bij platenmaatschappij Dino. Prompt ontving ze een uitnodiging om naar de studio te komen om een liedje in te zingen. Niet veel later had Marianne Weber in een week tijd maar liefst twee singles uit zonder ooit op het podium te hebben gestaan. Een gevolg van de enorme airplay die ze kreeg bij de diverse piratenzenders in die tijd.

Door haar hits kreeg Marianne Weber steeds vaker optredens in het land. Tijdens zo'n optreden kreeg ze bijval van Jan Verhoeven. De samenwerking tussen hen resulteerde in het Holland Duo. Zonder enige vorm van promotie brachten zij drie albums uit, waarvan het laatste zelfs goud werd.

Maar ondanks het plotselinge succes was Marianne Weber niet gelukkig. "Mijn motto is dat je alleen dingen moet doen die je gelukkig maken. Dus ik besloot te stoppen, al was het met pijn in mijn hart," aldus Marianne. Ze hoefde echter niet lang te treuren, want ze kreeg direct een solocontract aangeboden.

Toen ze in 1992 in contact kwam met de succesvolle producers Emile Hartkamp en Riny Schreijenberg, die haar eerste solohit "Ik Weet Dat Er Een Ander Is" schreven, was de eerste top 10 hit geboren. Haar debuutalbum werd in 1993 goud en Marianne Weber kreeg de award uitgereikt door haar grote voorbeeld De Zangeres Zonder Naam. Daarna volgen de successen elkaar daarna in hoog tempo op. Haar 2e album "Diep in mijn Hart", waarvan de single "Schrijf Me Nooit Geen Mooie Brieven Meer" binnen 2 weken op Nr.1 stond, werd in 1994 met goud beloond en uitgereikt door Andre Hazes. Hetzelfde jaar kreeg Marianne Weber de erkenning vanuit de platenbranche toen ze werd onderscheiden met een Edison in de categorie 'levenslied'.

In 1995 kreeg Marianne Weber goud voor haar album "Alles In Het Leven" en twee jaar later kreeg zij een gouden album voor "Morgen Wordt Het Anders". De studioalbums die volgden, "Jou Vergeet Ik Niet" en "Alleen Voor Jou", waren ook uiterst succesvol.

Tot Marianne Weber's grootste successen behoort ook de samenwerking met Frans Bauer. Met hem nam zij het duettenalbum "De Regenboog" op met de gelijknamige Nr.1 hitsingle, waarvoor zij een platina single kregen dankzij de verkoop van maar liefst 75.000 singles binnen 1 week. Het gezamenlijke album van Marianne Weber en Frans Bauer brak alle records door in één dag, 302.000 exemplaren te verkopen, wat een vermelding in het Guinness Book of Records opleverde. Dit album werd beloond met 3x platina in november 1997. Ook de gezamenlijke single "Wat Ik Zou Willen", waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede, was goed voor een platina single award. Het daarna volgende duettenalbum met Frans Bauer "Wat Ik Zou Willen" werd in Nederland dubbel goud en ook in België werd het album beloond met goud.

Vanaf 2001 is Marianne Weber regelmatig te zien in het theater. Deze concerten bieden haar de uitgelezen mogelijkheid om haar fans te bedanken voor hun steun. Het maakt daarbij niet uit of ze in kleine of grote zalen staat. Marianne Weber heeft drie theatertours gedaan met in totaal zo'n 50.000 bezoekers. "Ik sta met net zoveel plezier in kleine cafeetjes als in een theater of een feesttent. Ik doe het allemaal met evenveel liefde."

"Marianne Weber blijft altijd op zoek naar vernieuwing, om het voor haar zelf en voor haar fans spannend te houden. Eind 2001 verraste Marianne Weber met het met goud bekroonde album "Country & Weber". Hierop vertolkt zij bekende countryhits op geheel eigen wijze en het nummer "De Vredesduif" werd een absolute hit in het land.

Als vurig voorstander en liefhebber van het genre is Marianne Weber dan ook zeer verguld met de huidige opmars van het Nederlandstalige genre. "Ik ben er trots op dat er zoveel nieuwe aanwas is. Dat betekent dat mijn levenslied, waar ik zo zielsveel van hou, blijft bestaan."

Als voorloper van haar album "Lichtjes in jouw ogen" verscheen in februari 2006 haar nieuwe single "De Italiaan", deze schoot de single top 100 binnen van niets op Nr.11. Op het nieuwe album geeft Marianne Weber haar visie op liefde, verdriet en geluk zoals alleen zij dat kan. Het is een echt levenslied album geworden, maar bevat ook feestelijke nummers die steevast een hele kroeg aan de polonaise krijgen.

Op 4 Oktober 2006 heeft Marianne Weber alweer haar zoveelste gouden album mogen ontvangen, dit maal voor de verkoop van meer dan 35000 exemplaren van het album "Lichtjes in jouw ogen".Dit gouden exemplaar werd uitgereikt door niemand minder dan "Julio Iglesias".

Op 30 Augustus 2007 kreeg Marianne Weber haar album uitgereikt, "Tranen van geluk", dit album zal ongetwijfeld de gouden of misschien de platina status halen en bereikte de Album Top 100 op Nr. 1. Met een fantastische single "Een meisje huilt" geeft Marianne een duidelijk signaal naar de buitenwereld af. Dit zeer emotionele nummer heeft inmiddels vele harten geraakt en stof doen opwaaien.

Marianne Weber heeft niet te vrezen dat ze haar titel als Koningin van het Levenslied hoeft af te staan. Zij is nog steeds de ultieme zangeres "van en voor het volk."

Marianne Weber en Frans Bauer hebben in Oktober 2008 een duetten album uitgebracht welke binnen no-time op de nummer 1 positie terecht kwam en waar er binnen 2 weken ruim 75 duizend exemplaren van verkocht werden. Als bekroning op dit fantastische project stonden zij samen begin december 2008, 5 maal in Ahoy.

Op april 2011 kreeg Marianne Weber haar album uitgereikt, "Jouw Lach", welke hoog in de Album Top 10 terecht kwam en maar liefst 26 weken in deze lijst wist te blijven staan. Uiteraard staat de nieuwe CD weer vol levensliederen, waaronder haar fantastische nieuwe single “Als Rozen Weer In Bloei Staan”. Maar er staat ook een speciaal nummer op voor haar  driejarige kleinzoon Daylin. Daylin heeft een heel speciale plaats in het leven van de populaire zangeres. De twee zijn dol op elkaar. Daylin is zelfs aanwezig als Marianne het nummer voor haar kleinzoon inzingt in de studio. Volgens Marianne is haar kleinzoon nu al muzikaal en geeft hij duidelijk aan wat hij wél en niet mooi vindt. De tekst voor het liedje “Sunny Boy” is geschreven door Jeffrey Weber, Marianne’s zoon en de vader van de kleine Daylin.

“Jouw Lach” is het eerste album van Marianne in vier jaar, en de opvolger van het nummer 1 album “Tranen Van Geluk” uit 2007. “Het duurde langer dan normaal, maar ik was erg druk met andere dingen, waaronder het begeleiden van Sieneke naar het Eurovisie Song Festival.” aldus de Koningin van het Levenslied. "Jouw lach" is een gevarieerd album maar heeft toch vooral een vrolijke uitstraling vandaar die titel! Feestnummers als "Adios gaucho", "Alles gaat z’n gangetje", "Amore", "Ik had een glaasje wijn gedronken" en de polonaisetrekker "Jouw lach" worden afgewisseld met wat rustigere levensliedjes als "Vraag me niet waarom", "Lieg nog eens tegen mijn ogen", "Een lichtje voor jou" of "Als je niet tussen ons kunt kiezen".

Aan het album dat op 18 april tijdens een concert in het Circustheater in Scheveningenwerd gelanceerd, werkten o.a. Maarten Peters, good-old Johnny Hoes en Marianne’s zoon Jeffrey mee.

Dit album heeft best op zich laten wachten maar hierdoor konden nummers van haar vorige album verder doorgroeien want "De Italiaan", "In de hemel" en ‘"De leugenaar" staan inmiddels op de nominatie klassiekers te worden binnen het Nederlandstalig repertoire. Ook op dit nieuwe schijfje van Marianne staan weer tracks die dezelfde status kunnen bereiken wat natuurlijk alles te maken heeft met het in woord, gebaar en uitstraling precies weten over te brengen welk gevoel achter de teksten zit. Deze worden niet ‘zomaar’ worden gezongen maar worden met die typische en krachtige Weber-gedrevenheid neergezet. Das nou oprechte liefde voor de muziek!

Voor 2013 staat er weer een nieuw en spannend project op stapel waar momenteel hard aan gewerkt wordt. Naar verwachting zal deze CD in het voorjaar uitkomen.