Nick & Simon

Voor iedereen die heeft genoten van (een van de) concerten die Nick & Simon in oktober 2011 gaven in het GelreDome én degenen die het spektakel moesten missen is de 2cd/dvd-combinatie Symphonica In Rosso verschenen. Een unieke registratie van het grootse evenement waarvoor de Volendammers Arnhem rood deden kleuren, met daarop ook de daar live opgenomen nieuwe single Bij Je Zijn. 

Voor het duo waren de Symphonica-shows hun grootste optredens tot dan toe. En niet alleen omdat de zangers voor de allereerste keer een avondvullende show met orkest neerzetten. Nick Schilder: “Vergeleken bij onze ‘gewone’ optredens gebeurde in het GelreDome álles in overtreffende trap: geluid, aankleding, arrangementen, special effects…” “We kregen carte blanche”, vult Simon Keizer aan. “Tijdens voorbereidende brainstormsessies met de organisatie werd ons letterlijk gevraagd wat we nog eens wilden uitproberen. Uit de ideeën die daar over tafel gingen, kwam bijvoorbeeld de cilinder waarover we over het publiek zweefden. Voor ons iets heel nieuws, dat alleen bij dit concept past.”

Het feit dat de Volendammers eind 2010 werden gevraagd voor de hoofdrol in Symphonica In Rosso was het zoveelste bewijs van hun ongekende succes. Het begon allemaal in 1996 met hun eerste hit Steeds Weer. Daarna volgden de nummer een-noteringen elkaar in rap tempo op, van Pak Maar Mijn Hand via Rosanne, Lippen Op De Mijne en Een Nieuwe Dag naar Wijzer (Dan Je Was) en alles wat daartussen lag. Inmiddels bereikten al tien singles de hoogste positie in de hitlijsten.
Hun vier albums Nick & Simon, Vandaag, Luister en Fier werden stuk voor stuk minstens twee keer platina. Hun concert-dvd’s Altijd Dichtbij – Live In Concert en Vandaag – Ahoy 2009 bereikten beide de platina status. Ook de Symphonica In Rosso release is hard op weg, want bij uitlevering heeft deze al de gouden status bereikt.
Alle gewonnen prijzen nemen inmiddels flink wat ruimte in; zo waren daar de TMF Borsato Award, een Zilveren én een Gouden Harp, plus meerdere Originele Rembrandts en 100% NL Awards. Uitverkochte concerten en tournees zijn bovendien haast niet meer te tellen. En dat allemaal in vijf jaar!

 

Binnen het Symphonica-concept wist het duo haar eigen, unieke stijl te behouden. “We hadden de voorgaande edities niet lijfelijk meegemaakt”, bekent Simon. “Maar als voorbereiding hebben we alles bekeken op dvd. Daarvan hebben we geleerd hoe we het wel, maar ook juist níet wilden aanpakken. Paul de Leeuw maakte van zijn editie een soort verlengde van zijn tv-programma, terwijl Lionel Richie en Diana Ross grote, Las Vegas-achtige acts neerzetten. Allemaal te gek, maar niet des Nick & Simons. Ik denk dat onze show qua aankleding het dichtst bij die van Marco Borsato lag.”
Tijdens ‘hun’ Symphonica speelden Nick & Simon uiteraard alle hits, aangevuld met andere nummers van hun vier cd’s. Ter ere van hun tv-programma The American Dream brachten ze een medley van Amerikaanse klassiekers van Elvis Presley, Doobie Brothers en The Eagles. Ook waren er duetten met de speciale gasten: dorpsgenoten 3JS, Acda en de Munnik en hun protegée uit The Voice Of Holland, Pearl Jozefzoon.

In totaal zagen ruim 120.000 mensen Nick & Simon live optreden tijdens de shows in het GelreDome. Elk van de vier concerten werd door het massaal in het rood gestoken publiek dolenthousiast ontvangen. De Volendammers sluiten met hun cd/dvd het hoofdstuk Symphonica In Rosso met een meer dan goed gevoel af. “Dit was, uiteraard, een hoogtepunt”, aldus Nick. “Maar elke stap op weg hier naartoe was er een. En we hopen er nog veel meer te beleven.”

Want het duo is nog lang niet klaar. Naast het feit dat er nog veel meer muziek in ze zit, breiden de vrienden ook hun televisiewerkzaamheden uit. Na jarenlange publieksfavoriet De Zomer Voorbij was daar vorig jaar The Voice Of Holland. Het programma, waarin Nick en Simon te zien zijn als muzikale coaches, zorgde ervoor dat hun sterren rezen als nooit tevoren. Alle kijkcijferrecords werden verbroken, en het huidige tweede seizoen laat nu al nóg hogere scores zien. Tussendoor toonden de mannen hun avontuurlijke kant in The American Dream, waarin ze een roadtrip maakten langs Memphis, Nashville en New Orleans. De volgende stap is een eigen muziekprogramma dat gepland staat voor volgend jaar, net als de kinderversie van The Voice: The Voice Kids. Waarmee één ding zeker is: Nick & Simon blijven nog even!