Jan Smit

Jan Smit

In 1997, als tienjarig jongetje scoorde Jan Smit met “Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen” zijn eerste nummer één notering in de Nederlandse hitlijsten. Daarna volgden meer hits alsmede een succesvolle periode in Duitsland. Jan over deze tijd: 'In Duitsland stond ik avond na avond in enorme hallen op te treden, zo’n beetje mijn hele puberteit lang. Ik heb er geleerd te entertainen. Mijn muzikale basis werd daar gelegd.' Vervolgens pakte Jan de draad weer op in Nederland. Sindsdien en met name vanaf 2005 bracht hij gaandeweg een enorme reeks hits op zijn naam en ontwikkelde zich een indrukwekkende stapel met goud en platina bekroonde albums. Daarnaast mocht hij diverse awards in ontvangst nemen, zoals een TMF Award, een Edison en een Gouden Harp.

Tussen zijn drukke bestaan als zanger door, begon ook de camera Jan in het vizier te krijgen. Het bleek een perfecte combinatie. Zijn met de Gouden Televizier Ring bekroonde realitysoap ‘Gewoon Jan Smit’ groeide uit tot een kijkcijferkanon, waarna hij steeds vaker gevraagd werd als presentator. In die rol zagen (en zien) we hem onder meer in programma’s als Muziekfeest op het Plein, De Beste Zangers en De Zomer Voorbij.
Dat Jan intussen ook privé zijn dromen uit zag komen door zijn huwelijk en de geboorte van dochter Emma, beschouwt hij als het mooiste wat hem ooit is overkomen. Het mooiste? Jan bevestigt volmondig: “Ja, absoluut, daar gaat helemaal niets boven. Mijn gezin, daar draait alles om. Het is voor mij een inspiratiebron, het geeft me energie en ontspanning tegelijk”.

Zijn 15 jarig jubileum is in 2012 groots gevierd. Natuurlijk met het in augustus verschenen album “Vrienden”, dat met een verkoop van meer dan 50.000 exemplaren de platina status behaalde en drie nummer één hits opleverde: “Echte Vrienden”, zijn duet met Gerard Joling, het nummer “Altijd Daar” en "Sla Je Armen Om Me Heen" (met Roos van Erkel).

In jubileumjaar 2012 gaf Jan bovendien maar liefst 5 concerten in Ahoy Rotterdam en zag zijn biografie 'Het Geheim van de Smit' het levenslicht. En dan was er eind 2012 ook nog de film 'Het Bombardement', die binnen de kortste keren werd bekroond met de gouden filmstatus vanwege het feit dat meer dan 100.000 mensen de film bezochten.

Jan: “Maar uiteindelijk blijft muziek dezelfde belangrijke plaats in mijn leven innemen. Ik verlang altijd weer naar die zaal die uit zijn dak gaat. Dat vind ik het allermooiste van mijn vak: mensen een beetje blij maken. Het is een eer om dat te mogen en kunnen doen”.