Iris Kroes

Iris Kroes

Iris Kroes is geboren op 11 november 1992 en is afkomstig uit het Friese Drachten. Ze speelt al ruim tien jaar harp en daarnaast zingt zij al sinds zij kon praten. Hierbij heeft Iris Kroes een mooie combinatie gevonden.

Met haar stem bezorgt ze Nederland kippenvel. Iris Kroes, een artieste in hart en nieren, trok met haar verbluffende deelname aan The Voice of Holland meteen de aandacht. Bijna vier miljoen Nederlanders zagen haar de finale van The voice of Holland 2012 winnen, op Twitter wordt ze inmiddels gevolgd door zevenendertigduizend fans. Maar gek laat ze zich niet maken. Nuchterheid is de sterkste kracht van Iris, die net 21 jaar is geworden. "Ik ben maar gewoon Iris uit Drachten," benadrukt ze. "Ik blijf mezelf en wil niet per se tien keer in de Gelredome staan of een bepaald aantal albums verkopen. Ik wil gewoon zo lang mogelijk voor mensen kunnen zingen, mijn stem kunnen delen en liedjes schrijven. Muziek is alles voor me. Als ik zing of op mijn harp speel vergeet ik de tijd, heb ik niets door van wat er om me heen gebeurt. Ik ga er helemaal in op. Dat zal altijd zo blijven."

Na haar succesvolle debuut album First, geproduceerd door Fluitsma en van Tijn, werkt Iris momenteel, onder bezielende leiding van componist/arrangeur Reinout Douma, aan een nieuwe EP dat begin maart 2014 zal verschijnen. Dat worden echte Iris-liedjes. ''Ik houd zelf naast harp heel erg van piano en van strijkers en dat zal zeker straks terug te horen zijn op mijn tweede album. ''

Maar dat is niet het enige waar Iris mee bezig is. Naast het opnemen van een nieuw album, is Iris bezig met het componeren met de titelsong voor de film Stuk van regisseur Steven de Jong (De hel van '63, Boerenliefde, De Kameleon).

Op 15 januari 2014 zal haar Theatertour Thús in première gaan in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden en zal tevens haar nieuwe single Never Coming Back gereleased worden. Iris heeft, al doet de naam van haar theatertour op het eerste gezicht anders vermoeden, juist haar vleugels uitgeslagen en zij gaat op eigen kracht verder na het avontuur van The Voice. 

"Zingen en muziek maken is wat ik het allerliefste doe en daar ben ik dan ook heel serieus en gedreven mee bezig. Ik vind het heerlijk om mensen te blij te maken of te ontroeren met mijn harp en ik hoop dan ook dat ik dit nog heel lang mag blijven doen! Wat is er dan leuker om door Nederland te reizen met mijn eigen theaterprogramma!" aldus Iris Kroes.

Tussen alle bedrijven door zal Iris eind januari naar Malta gaan om de videoclip voor haar nieuwe single op te nemen en een optreden te doen op het prestigieuze Malta Baroque Festival. Als ambassadeur van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zal ze dan meteen kennis kunnen maken met de andere Culturele Hoofdstad van 2018 Valletta (Malta).

Iris omschrijft zichzelf als een levensgenieter en een optimist. Die eigenschappen zijn terug te horen in de manier waarop ze over haar leven als muzikant praat. "Ik zie dit als een avontuur waar ik enorm van geniet," vertelt de zangeres. "Ik wil hard blijven werken en de komende tijd veel gaan leren, want ik ben nog lang niet uitgegroeid. Ik ben er echt nog niet. Sterker nog, voor mij begint het nu juist.''