Zware Jongens

Zware Jongens

De Zware Jongens bestaan uit Fokko Dam en Arie Kuipers. Fokko werd eerder bekend als (letterlijk) vooraanstaand lid van de Blauhúster Dakkapel en Arie verdiende zijn sporen als componist van o.a. de schaatshit "Bonkevaart/Bonkefeart". Daarnaast schreef Arie muziek voor "Wordt vervolgd" van Han Peekel. Ook schreef hij alle muziek van het cd-album van diezelfde Peekel: "Hartverwarrend".

Samen waren Fokko en Arie verantwoordelijk voor de hit: "HULZEBOSCH HULZEBOSCH" van Erik Hulzebosch.

In het jaar 2000 besloten beide heren samen te gaan optreden en vormden zij het feestduo de Zware Jongens. Gezien hun lichaamsgewicht een passende naam!

Adrie v/d Berk bleek de juiste partner te zijn om hun aanstekelijke liedjes op cd uit te brengen. De Zware Jongens hadden de eer om in het jaar 2000 als eerste op het gloednieuwe platenlabel BERK MUSIC uit te komen. Dit label is, evenals de Zware Jongens, inmiddels een begrip geworden!

De Zware Jongens hebben sinds het uitkomen van hun eerste single in het jaar 2000 al menig grote hit gescoord.

Hun versie van "Anton aus Tirol" haalde moeiteloos een top 20 notering. De publieksfavoriet "Stil aan de overkant" wordt nog steeds wekelijks vanaf de tribune in alle stadions gezongen. Ook bekend zijn hits als "Wurst Wurst Wurst", "De Houthakker" en "Alles heeft een einde" .

In 2007 verschijnt de allergrootste feestknaller tot nu toe. "De Jodeljump" wordt uitgeroepen tot 'feesthit van het jaar' en de Zware Jongens ontvangen hiervoor een award. Het liedje wordt ondanks een bescheiden notering in de hitlijsten, in alle kroegen en op feesten grijsgedraaid. Fokko en Arie treden onafgebroken op. In de wintersportgebieden is de Jodeljump de meest gedraaide en aangevraagde plaat.

Januari 2008 verschijnt het lied: "Hoog is de zolder". Het nummer wordt al vanaf het begin van hun rijke carrière gezongen tijdens liveoptredens en is een publiekslieveling. De traditional is door DJ Goldfinger in een modern jasje gestoken en knalt als vanouds. In de hitparade breekt deze single niet echt door.

In het voorjaar van 2009 verschijnt de single: "Rosemarie". Het is de 16e single die de Mega Top 100 haalt. Het nummer wordt door de Oostenrijkse act "PFUNDS - KERLE" opgenomen en in Oostenrijk op single uitgebracht.

De "POES VAN TANTE LOES" is de carnavalssingle van 2010. Het nummer is een ouderwets aanstekelijk polonaisenummer en is tijdens het carnaval een enorm succes.

In 2011 verschijnt de single "DORST". De titel zegt het al, het lied gaat over thee drinken. (Maar niet heus.) Het is een vrolijke meezinger over een onderwerp dat de meeste mensen wel aan zal spreken.

De Zware Jongens hebben ook een aantal gelegenheidssingles uitgebracht. Drie keer een Sneekweeksingle: "Allemaal Snekers" met Johan Vlemmix "In de Sneekweek" en de "Sneekweek-zeemansmedley".

Daarnaast nemen de heren een drietalige (Nederlands, Fries en Stadsfries) Sinterklaassingle op. De titel is "Marsepein en speculaas".