George Baker

George Baker

De muziek van George Baker spreekt ruim 30 jaar na de legendarische wereldhit 'Una Paloma Blanca' onverminderd tot de verbeelding: nog steeds worden er ieder jaar nog miljoenen titels verkocht.

Back in the charts!

Het gebeurt regelmatig dat een hit van George Baker terugkomt in de hitlijsten.

Reservoir DogsReservoir Dogs
'Little Green Bag' scoorde in 1999 hoog in de hitlijsten nadat het was gebruikt als titelsong voor Quentin Tarantino's film Reservoir Dogs. Naar aanleiding van dit succes werd 'Little Green Bag' gebruikt voor een Japanse reclamespot van een bekend whiskeymerk, en de overweldigende reacties op deze commercial deden de platenmaatschappij besluiten de single en het album in zijn geheel opnieuw uit te brengen. Vervolgens gebruikten ook reclamebureaus in Frankrijk, Scandinavië en Italië 'Little Green Bag', met als gevolg dat het liedje 30 jaar na de eerste release opnieuw een internationale hit werd.

Tom JonesTom Jones
Ook Tom Jones scoorde in 1999 met zijn coverversie van Little Green Bag een nummer 1 hit in onder andere Engeland: hij verkocht meer dan 3 miljoen exemplaren.

Stefan Raab
Als klap op de vuurpijl scoorde de Duitse megaster Stefan Raab met zijn Una Paloma Blanca Boys in 1999 een nummer 1 hit in alle Duitstalige landen met 'Una Paloma Blanca'.

Vet Hard
In 2005 werd een remake van Una Paloma Blanca gebruikt in de Nederlandse bioscoopkraker Vet Hard. Het nummer verscheen wederom in de hitlijsten van verschillende landen.

the-kite-runner-1-1024_thumb1.jpgThe Kite Runner
In 2008 werd 'Una Paloma Blanca' gebruikt in de internationale kaskraker 'The Kiterunner', een verfilming van de bestseller 'De vliegeraar' van Khaled Hosseini. De single verscheen hierdoor wederom in enkele hitlijsten.


George Baker, Nederlands meest succesvolle zanger en componist
Wie is deze man die 40 jaar na zijn debuut nog zoveel weet los te maken in de internationale popwereld? Na een tiental bandjes en 40 baantjes, van bouwvakker, havenarbeider tot schoorsteenveger besloot George in 1967 - inmiddels 23 jaar en getrouwd - te solliciteren als zanger bij de in de Zaanstreek beroemde band 'Soul Invention'.

In die tijd ontdekte hij zijn talent voor het schrijven van liedjes. Toen de band in 1969 bij het toenmalige platenlabel Negram een geslaagde auditie deed, werden er onder leiding van producer Richard Dubois een drietal composities van zijn hand opgenomen. Eén daarvan was het legendarische 'Little Green Bag', de eerste hit van de band, inmiddels omgedoopt tot 'George Baker Selection'.

Wereldhit
single Little Green BagGeorge: "Ik zal nooit meer het moment vergeten dat een piepjonge Lex Harding onze eerste plaat aankondigde met de woorden: 'hier dan een nieuwe band met hun eerste uitstekende plaatje "Little Green Bag", laten we hopen dat het geen eendagsvlieg is'. Het bleek al snel dat de band met George een zanger en songwriter van groot formaat in huis had: 'Little Green Bag' werd in hoog tempo een wereldhit.


Lopende band
single Una Paloma BlancaTerwijl George nog achter de lopende band stond te werken in een limonadefabriek bereikte het nummer de 5e plaats in de US Billboard Top 100. George: "We hadden een band, we hadden een wereldhit, we hadden alleen nog geen manager. Totdat Jaap Buys uit Volendam zich aandiende met de woorden: 'Jullie zijn aardige jongens, maar zakelijk gezien is het een puinhoop'." Jaap stelde orde op zaken en onder leiding van koningskoppel Baker en Buys werd het succes van de GBS tot grote hoogten opgestuwd, met als hoogtepunt de in 1975 verschenen single 'Una Paloma Blanca'.

Uit elkaar
single Morning Sky'Una Paloma Blanca' werd een wereldhit met in bijna ieder land een nummer één notering en een totale verkoop van ongeveer 9 miljoen exemplaren. Daarmee waren de naam van de band en haar zanger / componist / producer voorgoed gevestigd.

Zowel 'Una Paloma Blanca' als 'Little Green Bag' zijn tot op de dag van vandaag wereldwijde evergreens. Grote hits als 'Morning Sky', 'Wild Bird' en 'Manana' volgden, tot in 1978 het doek vrij onverwacht viel voor de groep. De band ging uit elkaar, na de verkoop van meer dan 20 miljoen platen en vele duizenden optredens.

George achteraf: "de drukte en de verwachtingen waren te groot voor een gewoon mens". Waar de meeste artiesten op hun lauweren zouden gaan rusten na zoveel succes was de carrière van George echter nog lang niet voorbij: terwijl de overige bandleden emplooi vonden bij andere formaties ging hij solo, met grote hits in binnen- en buitenland, zoals 'Rosita', 'Sing for the day', 'All my love' en 'Magdalena'.

Santa Lucia by night
single Santa Lucia By NightBegin jaren '80 werd het stiller rondom de zanger, mede door zijn verhuizing naar Spanje. Toch bleef hij zeer goede platen maken zoals 'Wild Flower' en 'The Winds of Time'. In 1985 keerde George terug naar Nederland om een nieuwe Selection op te richten. Het was meteen raak: er werd een dikke hit behaald met 'Santa Lucia by night'. Nieuwe gouden platen en tournees volgden, totdat ook de tweede Selection in 1989 uit elkaar ging. George besloot zich vanaf dat moment definitief op zijn solocarrière te richten.

Nog altijd even actief

De afgelopen jaren is George Baker nog even actief geweest als voorheen. Zo deed hij vele radio- en TV-shows, honderden live optredens in Nederland, België en Duitsland.

In 2000 legde hij de hand aan zijn laatste solo album, getiteld 'Flashback', met de enerverende single 'Reasons to believe'. Na beluistering van het album wordt duidelijk waarom Baker Nederlands meest succesvolle zanger en componist allertijden is: zo'n groot talent voor het schrijven van instant klassiekers is maar weinigen gegund.

Op dit moment is George druk bezig in de studio. Hou deze website in de gaten voor nieuws omtrent toekomstige releases van George Baker(2009?).

George Baker op DVD

DVD George Baker - The Complete CollectionIn 2003 bracht George Baker al een DVD-collectie uit waarop alle grote hits aanwezig zijn. De hits worden afgewisseld met verhalen waarin George Baker meer vertelt over zijn liefde voor muziek zijn tijd bij de George Baker Selection.

Dit jaar heeft George Baker opnieuw een dvd opgenomen, ditmaal een registratie van een concert uit zijn theatertour. Voor zijn begeleidingsband 'Tilt' was het optreden in de schouwburg van Cuijk een thuisconcert. Daarom is dit optreden uitgekozen om de DVD op te nemen. Deze DVD zal binnenkort worden gelanceerd.

George Baker Theatertour

George Baker tijdens zijn theatertourEind 2007 is George Baker begonnen met zijn langverwachte jubileumtour 40 Jaar Greatest Hits. Gedurende enkele maanden tourde George samen met zijn begeleidingsband Tilt langs de Nederlandse theaters.

In zijn tournee speelt George Baker zijn grootste hits. ‘Het theater is als een warm bad voor mij. Je kunt daar namelijk alles optimaal doen; het licht, het geluid. In het theater voel ik me dan ook als een vis in het water,’ aldus George Baker.

 

"Keep it simple, play your guitar and sing that song".