Vangrail

Vangrail


Vangrail timmerde al jaren aan de weg als coverband toen ze in 2006 werden ontdekt door platenmaatschappij Red Bullet. Het klikte meteen en ze gingen met elkaar in zee. Als eerste wapenfeit van deze samenwerking wordt in 2007 het debuutalbum Vroeg of Laat uitgebracht. Dit album bevat onder andere de singles Ik Hunker naar Jou en Heerlijke Heerlijkheid.

In 2015 won Vangrail de award Populairste Band van Nederland. In hetzelfde jaar werden ze onderscheiden voor de single Ik Mis Je, welke op het aankomende album staat. Als verlengstuk van het eigen werk speelt de band covers op een eigenzinnige en aanstekelijke wijze. Loepzuiver, strak, aanstekelijk en altijd met 100% energie. De vonk slaat altijd over. Vangrail laat niets aan het toeval over. De vijfkoppige formatie weet wat zijn publiek wil horen. Vangrail is een energiecentrale die vonken opwekt en het vuur laat laaien. Vangrail straalt. Vangrail zindert. Vangrail vliegt.

Vangrail is een livesensatie en dat resulteert in een overvolle agenda. Sinds 2007 speelt de band tussen 100 en 150 shows per jaar door heel Nederland, en soms daarbuiten. Dit jaar heeft de band tijd vrij gemaakt om een nieuw album uit te brengen.

NIEUW ALBUM: Laat de Muziek Aan

Vangrail gebruikte de periodes van relatieve rust tussen alle optredens in de afgelopen jaren om volop te sleutelen aan de nummers van het nieuwe album, dat Laat de Muziek Aan heet. De muziek van de meeste songs is geschreven door Raynaud Ritsma in samenwerking met producer Edwin de Groot. De muziek is opgenomen in de Rooftop Studio’s van Edwin van Hoevelaak en de Bulletsound Studio’s. Teksten kwamen onder andere van Raynaud in samenwerking met Han Kooreneef, bekend van zijn werk met bijvoorbeeld Di-Rect, Paul de Leeuw en Guus Meeuwis. Drummer en schrijver Ton Dijkman bekend van onder andere Marco Borsato, Steve lukather (ToTo), Paul Young, Thé Lau en Browne Dutch schreef een aantal songs samen met Raynaud. Ook Jan Tekstra, die al werkte met Herman Brood, Marco Borsato en voor de musical Turks Fruit, schreef een aantal nummers voor Laat de Muziek aan. Één van de door hem geschreven songs, Naar de Zee, is op 21 maart van dit jaar als single uitgebracht. Bij de start van de lente hoort een zonnig nummer vol zinderend verlangen naar de zomer. De videoclip voor deze song is gemaakt met echte Vangrailfans in de hoofdrol.

Quote: “Het schrijven was behoorlijk intensief en ging niet altijd zonder slag of stoot. Muzikaal op één lijn komen is niet altijd vanzelfsprekend. Je moet geven, nemen, investeren en elkaar de creatieve ruimte geven.” Raynaud Ritsma

Jort Landman (bas)
Wiebe de Jong (toetsen)
Raynaud Ritsma (zang/gitaar)
Sander de Groot (drums)
Dirk Lennart Hogeveen (gitaar)